30 dagars ångerrätt | Fri frakt över 600 SEK

Laddboxar med lastbalansering 2024

Laddboxar med lastbalansering 2024

Vad är lastbalansering?

Att ladda sin elbil drar givetvis mer ström än andra hushållsapparater du använder i hemmet. Med hjälp av lastbalansering eller en effektvakt som det också kallas undviker du att huvudsäkringar löser ut pga överbelastning. En effektvakt känner av hur mycket energi huset förbrukar i realtid och fördelar överskottet till laddboxen när du laddar din elbil. Om du t ex sätter igång diverse hushållsapparater samtidigt så sänks effekten automatiskt till laddboxen.

så fungerar lastbalansering.

Varför lastbalansering?

Genom att installera en laddbox med lastbalansering undviker du risken att säkringar löser ut pga överbelastning. Det kan vara speciellt smart om du vill ladda din elbil direkt när du kommer hem samtidigt som andra hushållsapparater används.

Olika typer av lastbalansering

Statisk lastbalansering

En metod för att minska risken för att säkringarna löser ut pga överbelastning är genom statisk lastbalansering till din laddbox. Med denna metod sätter lastvakten en maxeffekt på din laddare och den kan helt enkelt inte dra mer effekt än den du angivit. Denna typ av metod tar inte hänsyn till fastighetens förbrukning.

Dynamisk lastbalansering

En dynamisk lastbalanserare tar däremot hänsyn till och mäter hela fastighetens elförbrukning och fördelar överskottet till bilen. Effektvakten kopplas mot elmätaren i din elcentral. Elmätaren kommunicerar sedan med laddaren via uppkoppling mot exempelvis WiFi som sänker effekten när husets övriga elförbrukning är hög och ökar effekten när elförbrukningen är mindre.

Manuell lastbalansering

På många boxar kan du genom app i telefonen manuellt ställa in önskad effekt samt tidpunkter för förändringar. Då ställer du manuellt in laddningen på en låg effekt när hushållets elförbrukning är som högst och ökar laddeffekten när hushållets elförbrukning är lägre.

Behöver jag lastbalansering?

Detta är en fråga vi ofta får från våra kunder. För att veta om just du är i behov av en effektvakt till ditt hushåll är det bra att ta reda på hur stor huvudsäkring du har samt hur stor elförbrukning fastigheten har. Om ditt hus värms upp av ett värmesystem drivet av el kan detta vara en av anledningarna till att välja lastbalansering. Elförbrukningen brukar öka på vintern och det ökar samtidigt risken att huvudsäkringen löser ut om du laddar din elbil under timmarna där förbrukningen är som högst.

Vi rekommenderar alla att välja lastbalansering för en så effektiv och säker laddning som möjligt.

Vilka produkter har lastbalansering som tillval?

Det finns flera olika smarta laddare att välja bland som har en tillhörande effektvakt. Viktigast att tänka på vid installation med lastbalansering är att det finns en stabil internetuppkoppling mot både laddbox och lastbalanserare så att de kan kommunicera med varandra. 

Vi kan erbjuda dynamisk lastbalansering till de flesta av våra laddare i vårt sortiment. Genom att installera en box med lastbalansering får du en snabbare elbilsladdning samtidigt som du skyddar dina säkringar.

Vad kostar installation av laddbox med lastbalansering?

Priset varierar beroende på hur omfattande installationen är, hur många boxar som ska installeras och hur avancerad laddare du vill ha. 

Följande produkter har lastbalansering som tillval:


Zaptec Go

Zaptec Go från sidan


Tesla Wall connector


Easee Charge Lite


DEFA Power

defa laddbox med kabel


Charge Amps Halo


Charge Amps Aura


Charge Amps Dawn


Garo Entity Pro


Chargestorm Connected 2


CTEK Njord GO