Välkommen till vår kunskapsbank! 

Här hittar du all den information du behöver för att ladda din elbil på ett säkert och effektivt sätt. Oavsett om du är en erfaren elbilsägare eller funderar på att köpa en, så kommer vår kunskapsbank att hjälpa dig att göra ett välgrundat beslut.




Kunskapsbanken innehåller:

1. Bidrag för laddbox

2. Förklaring av begrepp & termer inom elbilsladdning

3. Olika alternativ för laddning

4. Olika typer av ladduttag

5. Laddbox med fast kabel eller uttag?

6. Installerat & Klart!





1. Bidrag för laddbox


Grön Teknik - skattereduktion för installation av laddstationer

Från och med 1 januari 2021 finns ett nytt bidrag för dig som ska installera laddbox hemma. Bidraget är ett avdrag för Grön teknik som ger upp till 50 000 kr i skattereduktion och täcker stora delar av kostnaden för installation samt laddbox. Det gröna avdraget är avdragsgillt för material och arbete för installation av grön teknik och täcker 50 procent av kostnaderna med en gräns på 50 000 kr per år och per person. För att utnyttja bidraget ska laddboxen köpas från det företag som utför installationen och företaget begär sedan utbetalning från Skatteverket.


Vad behöver jag tänka på? 

  • Godkända kostnader: Godkända kostnader som täcks av bidraget är laddbox, tillbehör till laddbox, installationsmaterial och arbetstid under installation. För att få bidrag för laddbox och material måste dessa köpas från samma företag som genomför installationen. Resekostnader och administration täcks inte av det gröna avdraget.
  • Vem kan få bidrag: Privatpersoner som bor eller nyttjar det boende de söker för kan få bidrag för installation av laddbox.
  • Godkänd laddstation: Laddstationen måste stöda elmätning och debitering av elkostnad, samt inkludera uttag eller anslutningsdon av Typ 2 (EN 62196-2) eller CCS/Combo (EN 62196-3).
  • Krav för att få bidrag: För att få bidrag för installation av laddbox måste du äga huset eller lägenheten där laddboxen är avsedd att användas, boendet måste vara gjort för att bo i och inredas ändamålsriktigt. Du måste även betala skatt i Sverige och vara över 18 år eller fylla 18 år under året. Dessutom måste laddboxen köpas av samma företag som utför installationen och du måste ge företaget korrekta uppgifter om dig och din fastighet.


Läs mer om bidraget på Skatteverkets hemsida.




2. Förklaring av begrepp & termer inom elbilsladdning

Här följer en lista med förklaringar av vanliga begrepp och termer som används inom elbilsladdning, för att hjälpa till att öka förståelsen för tekniken och dess funktioner.

Laddningshastighet

Mått på hur snabbt en elbil kan laddas. Anges oftast i kilowatt (kW).

Antal faser

Anger antalet fasledare som används vid laddning av elbilar. De flesta laddboxar använder tre faser, vilket ger en högre laddningshastighet än 1-fasladdning.

Maxladdningshastighet

Den högsta hastighet som en elbil kan ladda med vid en specifik laddstation. Detta kan variera beroende på bilmodell och laddstationens kapacitet.

RFID (Radio Frequency Identification)

Ett system som används för att identifiera användare och laddstationer. Används ofta för att ge åtkomst till privata laddstationer och nätverk. 

OCPP (Open Charge Point Protocol)

Ett protokoll som används för att kommunicera mellan laddstationer och laddningsnätverk. Det gör det möjligt för olika laddstationer att samarbeta och för användare att använda olika nätverk med samma laddstation.

IP-klassning

IP-klassning för laddboxar är också viktigt att känna till. IP står för Ingress Protection och används för att ange hur väl skyddad en elektrisk apparat, som en laddbox, är mot inträngande föremål och vätskor. IP-klassningen består av två siffror, där den första anger skyddsnivån mot fast föremål och den andra siffran skyddsnivån mot vätskor. Ju högre siffror desto bättre skyddsnivå.

Jordfelsbrytare

Alla laddboxar måste enligt lag ha en jordfelsbrytare. Det finns två varianter av jordfelsbrytare som kan användas beroende på om laddboxen har inbyggd DC-övervakning eller inte. Om laddboxen har inbyggd DC-övervakning krävs en jordfelsbrytare av typ A, medan en laddbox utan DC-övervakning måste kompletteras med en jordfelsbrytare av typ B. Priset på jordfelsbrytare B är högre än typ A. 

Lastbalansering

Lastbalansering innebär att fördela den tillgängliga strömmen eller effekten jämnt mellan flera enheter eller system för att undvika överbelastning. Inom elbilsladdning innebär det att laddningen fördelas jämnt mellan flera laddstationer, så att ingen av dem överbelastas och för att optimera laddtiden för varje fordon. Det kan även innebära att fördela belastningen mellan olika faser i ett trefasigt nät för att undvika obalanser och förbättra effektiviteten. 

Laddbox med uppkoppling

En laddbox med uppkoppling är en elbilsladdare som är ansluten till internet och har möjlighet att kommunicera med andra enheter och system. Det kan exempelvis vara en laddningsplattform för att samla in data om laddningshistorik, energiförbrukning, betalningar och annan användarinformation. Genom uppkopplingen kan användaren också fjärrstyra och övervaka laddprocessen via en mobilapp eller webbgränssnitt, samt få aviseringar om när laddningen är klar eller om det uppstår några problem med laddningen. Det kan också möjliggöra för systemet att reglera laddningshastigheten för att undvika överbelastning av elnätet eller för att dra nytta av billigare el under tider med lägre efterfrågan.




3. Olika alternativ för laddning

Det finns flera olika sätt att ladda en elbil, och vilket alternativ som är bäst beror på dina behov och omständigheter. Här är några vanliga alternativ:

Ladda hemma: Om du har tillgång till en laddbox hemma kan du ladda din elbil när den står parkerad. Detta är det mest bekväma alternativet eftersom du inte behöver åka till en laddstation. En laddbox är det mest effektiva och säkraste alternativet och kan ladda bilen snabbare än ett vanligt eluttag. 

Psst! Du vet väl om att du även kan ladda din elbil eller hybrid via ett rött 3-fasuttag? Vi på Laddstoppet har flera olika laddkablar för 3-fasuttag här.

Ladda på allmänna laddstationer: Det finns allmänna laddstationer på många offentliga platser, som parkeringsplatser, köpcentrum och längs motorvägar. Du kan ladda din bil här mot en avgift, och vissa laddstationer kan du betala med ett laddkort eller en app. Genom att installera en app med laddkarta, såsom ChargeFinder eller A Better Route Planner kan hjälpa dig att hitta närmsta laddstation. 

Snabbladdning: Snabbladdning är ett alternativ för längre resor eller när du behöver ladda bilen snabbt. Detta är den snabbaste typen av laddning och laddar batteriet via likström. Snabbladdare finns oftast längs motorvägar eller på vissa större parkeringsplatser. 




4. Olika typer av ladduttag

Typ 1 - även känd som J1772. Det är utformat för att passa in i ett speciellt uttag på fordonet och består av en rektangulär kontakt med fem pinnar. De asiatiska biltillverkarna använde tidigt Typ 1-kontakten för elbilar, såsom Opel, Nissan, Kia och Toyota.

Typ 2 - även känd som Mennekes. Typ 2-kontakten är en EU-standard (sedan 2014) för normalladdning (AC-laddning) och är utformat för både 1-fas och 3-fasladdning. Det innebär att de flesta nya elbilarna som tillverkas idag i stor utsträckning levereras med Typ 2-kontakt. Den har sju stift och är formad som en pil för att underlätta anslutning av laddkabeln.

CHAdeMO: utvecklat av en japansk branschgrupp. CHAdeMO-kontakten är en rund kontakt med sju pinnar och är vanlig på japanska och koreanska elbilar. Uttaget är designat för en maximal kapacitet på 125 A, vilket ger en laddningskraft på 50 kW. Vanligt på snabbladdare runt om i världen. 

CCS - CCS (Combined Charging System) är en utveckling av Typ 2-uttaget och är vanligt på elbilar i Europa och Nordamerika. Det kombinerar en Typ 2-kontakt för laddning med en extra kontakt för DC-snabbladdning. Detta gör att CCS kan användas för både långsammare laddning hemma eller på allmänna laddningsstationer samt snabbladdning vid längre resor. Precis som CHAdeMO, har en maximal kapacitet på 125 A och stöder laddningseffekter upp till 50 kW. Detta innebär att CCS kan leverera högström vid snabbladdning och på så sätt ladda batterierna på kortare tid jämfört med vissa andra uttag.




5. Laddbox med fast kabel eller uttag?

När du ska köpa en laddbox för din elbil är det viktigt att välja rätt typ av anslutning som passar dina behov. En av de viktigaste faktorerna att överväga är om du vill ha en laddbox med en fast kabel eller ett uttag. 

Föredrar du smidighet framför flexibilitet ska du välja en laddbox med fast kabel. En laddbox med fast kabel innebär att laddkabeln sitter permanent fast på laddboxen. Detta kan vara en fördel om du inte vill hantera en lös kabel vid laddning och vill ha en enkel och smidig upplevelse.

En laddbox med uttag ger dig istället möjlighet att byta ut laddkabeln om den skulle skadas eller om du vill använda en annan typ av laddkabel. Nackdelen med laddboxar med uttag är att du måste hantera en löstagbar kabel vid varje laddningstillfälle. Det kan också vara något mer krångligt att ansluta kabeln till uttaget på laddboxen, vilket kan ta något längre tid.

Sammanfattningsvis, om du värdesätter smidighet och enkelhet vid laddning och inte har några specifika krav på att byta ut kabeln, kan en laddbox med fast kabel vara ett bra val. Om du däremot vill ha möjlighet att byta ut kabeln och anpassa laddningen efter olika fordonstyper, kan en laddbox med uttag vara ett mer lämpligt val. 




6. Installerat & Klart!

Vi hjälper dig hela vägen från beställning till installation av laddbox & ser även till att du får 50% i avdrag genom Skatteverkets Grön Teknik.


1. Beställning av laddbox

Välj din önskade laddbox med tillbehör och gå vidare till kassan för att lägga din beställning. Kom ihåg att du även får 50% skatteavdrag på laddkabel vid beställningen. Om du behöver personlig rådgivning är du välkommen att kontakta oss via telefon, chatt eller mail.

2. Information för installation

Efter att du lagt din beställning får du automatiskt ett mail med en länk till ett digitalt formulär där du behöver svara på några enkla frågor om din fastighet, som storlek på huvudsäkring.

3. Bokning av installation

Installatören går igenom ditt formulär och kontaktar dig för att boka tid för installation. Vi skickar ut laddboxen och tillbehör i god tid innan installationsdatumet.

4. Genomförande av installation

Installatören utför installationen och säkerhetstestar och driftsätter laddboxen. Efter installationen går installatören igenom allt med dig och laddboxen är nu redo att användas.

5. Avdrag och slutfaktura

Vi tar hand om avdragsprocessen hos Skatteverket när installationen är genomförd och slutförd. Eventuella tillägg täcks av skatteavdraget på 50%, vilket återfinns på slutfakturan.


Beställ din laddbox med installation idag!