Så väljer du rätt laddbox

Så väljer du rätt laddbox

Det kan vara svårt att välja laddbox och man har olika behov beroende på bil och laddmönster. Att installera en laddbox hemma är en bra investering och i en bransch med snabb tillväxt finns det en hel del märken och modeller att välja bland. Vi vill göra det enklare för dig att välja en bra laddbox som uppfyller dina behov och önskemål. Ta del av vår sammanställning nedan. 


Vilken laddbox ska jag välja?

Det är viktigt att välja en laddbox som är kompatibel med din elbil, har en lämplig laddhastighet och placering, passar dina användningsbehov och din budget. Ta med dessa aspekter inför ditt val av laddbox. Läs vidare för mer information om de olika alternativen för en smart och säker elbilsladdning.


Portabel laddbox för dig med ett 3-fas CEE-uttag

Om du har ett befintligt 3-fas CEE uttag hemma och om du kanske har möjlighet att ladda från uttag på andra ställen du besöker, är en portabel lösning ett perfekt alternativ. Det finns flera produkter i vårt sortiment som ger dig en snabb och säker laddning via ett 3-fas uttag. 

Laddkabel Khons är en enkel kabel med funktioner i kontrollboxen för att justera strömstyrkan (Ampere), och fördröja start med några timmar. Khons laddkabel är en smidig laddlösning utan appar och lätt att ta med sig, den gör sitt jobb helt enkelt - laddar bilen. Den maximerar hastigheten till 11kW, och finns i längderna 5 meter, 7,5 meter samt 10 meter. Vikt 2,5 kg. 

CTEK Njord Go är en portabel laddbox med 3-fas handske i ena änden. Den är utrustad med Wifi och Bluetooth. Till laddboxen får man med CTEKs kostnadsfria app för att följa förbrukningen. Den laddar som mest med 11kW och kabeln från laddboxen till bilen är 5 meter. Denna är dock inte lika smidig att ta med sig som Khons då den behöver sitt väggfäste för att hänga stadigt från väggen. Vikt 4,5 kg.

Adapter CEE 3-fas är precis vad den heter, en adapter som används i 3-fas uttaget och i andra änden använder man sin befintliga laddkabel med Typ 2 i båda ändar. Du kan justera strömstyrkan (Ampere) via knappen på adaptern och det finns även ett tillbehör som gör att du kan använda adaptern i ett vanligt hushållsuttag, med dessa två adapters kan du ladda överallt! Den här produkten är den absolut enklaste att ta med sig i bilen. Vikt 1 kg.

Juice Booster 2 – Denna kompletta laddlösningen kan du få i många olika utföranden, olika längder på kabeln, adaptrar till marknadens alla uttag. Du kan använda den i 3-fas uttag, 1-fas uttag samt från laddboxen, 3 in one helt enkelt! Juice Booster maximerar hastigheten till 22kW.

Är du mer teknikintresserad och vill få ut mer statistik och funktionalitet är en smart laddbox att rekommendera. Läs mer om dessa laddboxar nedan.


Ladda smartare med laddbox hemma

Genom att installera en smart laddbox hemma får du både en snabbare och säkrare laddning eftersom du kan ladda med en högre effekt och att laddboxen kommunicerar eventuella fel. Installationen utförs av en behörig installatör. 

Easee Home har WiFi, app och RFID från start och du har tillgång till flera smarta funktioner via appen, där kan du bland annat schemalägga laddningen, följa förbrukningen och stoppa och starta laddningen. Till Easee Home kan du addera lastbalansering som mäter husets förbrukning och som justerar effekten till laddboxen så att inte husets huvudsäkring löser ut. Laddboxen har dessutom ett 4G SIM kort där abonnemanget ingår under laddboxens livstid. Laddboxen levereras med uttag, och en laddkabel kan låsas fast i laddboxen via mjukvaran för att förhindra stöld. Du kan installera upp till 3 st Easee Home på samma matning och därmed kan du lastbalansera mellan dessa enheter. 

Zaptec Go har samma funktioner som Easee Home och passar alla laddbara bilar samt hem. Zaptec Go är alltid uppkopplad med WiFi och 4G LTE-M. 4G-uppkoppling ingår när du köper en Zaptec Go. Med deras senaste funktion Eco Mode kan du sänka dina elkostnader genom att ladda när spotpriset är som lägst. För att kunna utnyttja tjänsten "Eco-Mode" krävs att du har timpris i ditt elabonnemang. 


Laddbox med fast kabel

Föredrar du smidighet framför flexibilitet ska du välja en laddbox med fast kabel. 

Charge Amps Halo har liknande funktioner som Easee Home, dock inget 4G SIM kort. Laddboxen levereras med en fast kabel (7,5 meter) och ett hushållsuttag på undersidan av laddboxen för elcykel eller motorvärmare. Till Charge Amps Halo kan addera lastbalansering, Amp Guard, som monteras i din elcentral för dynamisk lastbalansering. Detta ger dig möjlighet att ladda så snabbt som möjligt utan att din huvudsäkring löser ut. 

Wallbox Pulsar Plus är en kompakt och liten laddbox med en laddkapacitet på upp till 22kW. Laddboxen levereras med en fast kabel, välj mellan 5 meter eller 7,5 meter. Anslut laddaren till en smart enhet via WiFi eller Bluetooth. Genom myWallbox-appen kan du enkelt styra laddboxen och schemalägga laddningen. 


Laddbox för större parkeringar

Laddboxar för bostadsrättsföreningar, företag, organisationer, köpcentrum och andra organisationer som erbjuder privata eller publika parkeringsplatser. 

Easee Charge har samma funktioner som Easee Home, förutom att den kan hantera upp till 101 st laddboxar på samma matning. Perfekt lösning för storskaliga laddsystem, t ex företagsparkeringar och parkering i bostadsrättsföreningar. 


Laddbox för dig som vill ladda två bilar samtidigt 

Charge Amps Aura är en laddbox med dubbla uttag 2x22kW, när du har behov av att ladda mer än en bil samtidigt, den lastbalanserar mellan uttagen och den levereras med Wifi och RFID. Aura är förberedd för V2G (Vehicle-to-Grid) vilket öppnar upp för en rad möjligheter. Denna teknologin är förutsättningen för att ström ska kunna gå både in i och ut från bilen, så att den kan användas till batterilagring. Charge Amps Aura passar även perfekt för publik laddning och kan installeras för att ingå i ett storskaligt laddsystem.


Laddbox för dig som vill ladda med solens energi

Har du solpaneler på taket och äger en elbil? Ja då är en laddbox som kan hantera elen från dina solpaneler ett solklart alternativ. 

Wallbox är det självklara valet när du har solpaneler! Med ”Eco-Smart” kan du ladda elbilen på det mest effektiva och hållbara sättet med el från dina solpaneler eller vindkraftverk. Laddaren kan ställas in på något av de två laddningslägen; Eco: Ger minimal användning av energi från elnätet under laddning av elbilen genom att all tillgänglig el från solpanelerna väljs. I eco-läget känner laddaren kontinuerligt av elen som producerats av solpanelerna som inte används för byggnaden och kombinerar den med el från elnätet för att ge tillräcklig laddning.
Helt grön: Använd uteslutande el från solpanelerna för laddning av bilen. I läget Helt grön känner laddaren av om det finns tillräckligt med el producerad av solpanelerna för laddning av elbilen. Laddningen startas endast om det gör det, och all laddning sker alltså med egen producerad el. Välj mellan Wallbox Pulsar Plus som har en fast kabel eller Wallbox Copper SB som levereras med ett uttag. 


Alla laddboxar till elbil hittar du här.