Ska jag ha en laddbox med dubbla uttag eller två laddboxar?

Ska jag ha en laddbox med dubbla uttag eller två laddboxar?

Är du ägare till en elbil och funderar på att installera laddbox hemma, är du säkert medveten om att det finns ett antal olika alternativ att välja bland. Äger du dessutom flera laddbara fordon och har behov av att kunna ladda dessa samtidigt blir det något mer komplicerat. När det kommer till att välja mellan en laddare med två uttag eller två separata, vilket alternativ är egentligen det bästa? Låt oss titta närmare på alternativen. 

Laddbox för dig som vill ladda två bilar

Att installera en laddare hemma är en god investering som kan spara dig både tid och pengar i det långa loppet. Genom att installera en box hemma kan du ladda bilen snabbare och korta ner laddningstiden avsevärt jämfört med om du laddar via ett vanligt vägguttag. Våra produkter är utvecklade för att hantera den höga strömstyrkan som krävs för att ladda en elbil och har inbyggda säkerhetsfunktioner som skyddar mot överspänning och kortslutning, detta gör att du kan känna dig trygg med att ladda din elbil hemma. 

Har du dessutom två elbilar hemma på uppfarten som körs frekvent eller ofta har besök av vänner och familj med elbilar kan det vara en god idé att installera en laddare med dubbla uttag alternativt två boxar. Vilket alternativ är då bäst för just dina behov? 

1. Dubbla uttag

Att investera i en laddare med dubbla uttag är en smart och praktiskt lösning för dig med flera laddbara fordon och som har behov av att ladda dessa samtidigt. Med en box med dubbla uttag kan du ladda två bilar samtidigt utan att behöva installera en extra laddare. Installationskostnaden för att installera en box med dubbla uttag jämfört med att installera två separata är oftast lägre, däremot är priset på laddaren med dubbla uttag högre än en laddare med endast ett uttag. Priset varierar givetvis beroende på vilken typ av box du väljer, samt hur omfattande installationen är. Idag finns det flera tillverkare på marknaden som levererar just denna lösningen. I vårt sortiment har vi Charge Amps Aura, CTEK Chargestorm Connected 2 och Garo Twin

2. Två boxar med varsitt uttag

Alternativ nummer två är att installera två separata laddare med varsitt uttag. En fördel med detta är att du kan välja om du vill installera laddarna jämte varandra eller på avstånd från varandra. Detta kan förenkla din parkeringssituation vid bostaden genom att du slipper hantera en kort laddkabel och en längre laddkabel som går till samma laddbox med dubbla uttag. Den prismässiga aspekten spelar givetvis också in här, installationskostnaden för att installera två separata laddare kan vara något högre, däremot är oftast laddarna billigare än laddboxen med dubbla uttag. 

Ladda dina elbilar smartare hemma

Tänk på att använda dig av lastbalansering när du laddar din elbil hemma och framförallt viktigt när du laddar två bilar samtidigt. Med hjälp av lastbalansering undviker du att huvudsäkringen löser ut där hemma pga överbelastning. En effektvakt känner av hur mycket energi huset förbrukar i realtid och fördelar sedan överskottet till laddarna. Vi har lastbalansering som tillval till samtliga utav våra laddboxar i vårt sortiment. 

Att välja laddare med dubbla uttag eller två boxar med separata uttag beror helt på dina specifika behov. Hur ser din parkeringssituation ut vid bostaden och vad har ni för budget? Kostnaden för två boxar är något billigare än en laddare med två uttag, då är däremot installationskostnaden ej inräknad. Behöver du parkera bilarna en bit ifrån varandra är valet rätt enkelt. Utvärdera dina specifika behov noga för att välja rätt lösning för dig. Jämför våra olika laddboxar här.

Är du osäker på vilket alternativ som är bäst för dig? Kontakta oss så hjälper vi dig gärna!