8 vanliga frågor kring elbilar och laddning

8 vanliga frågor kring elbilar och laddning

Elbilsmarknaden har ökat explosionsartat det senaste året och intresset för elbilar fortsätter att växa, men för många är det fortfarande mycket nytt att lära sig. Vi ger er svaren på de vanligaste frågorna kring elbilsladdning. 

Hur laddar jag min elbil?

Det absolut smidigaste sättet att ladda sin elbil är att göra det hemma. Då rekommenderas en laddbox som är anpassad för just laddning av elfordon. Utöver laddbox kan du ladda din elbil på offentliga laddstolpar, tiden för laddning kan variera beroende på effekten laddstationen kan leverera och vad bilen kan ta emot.

Vilka alternativ finns det utöver laddbox?

Du kan även ladda din elbil via ett CEE-uttag, som går både snabbare och är säkrare än att ladda via ett vanligt vägguttag. Det finns specifika laddkablar utvecklade för laddning via CEE-uttag.

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Det finns olika typer av laddning för elbil - normalladdning & snabbladdning. Normalladdning är standard för de flesta laddboxar för privat bruk och att ladda sin elbil från 0-100% via laddbox hemma tar i snitt mellan 5 till 8 timmar. Den exakta tiden beror på tillgänglig effekt från fastigheten och hur mycket ström bilen kan ta emot. 

Vad kostar det att ladda en bil?

Det finns olika faktorer som påverkar priset på laddningen, bl.a. var du laddar, elpriset, vid vilken tidpunkt du laddar och fordonets effektivitet. Att ladda hemma kostar uppskattningsvis 1,5 kr per kWh. I snitt drar en elbil 2 kWh per mil. Elbilen har därmed en bränslekostnad på ca 3 kr per mil. Laddar du däremot på en publik laddstation eller snabbladdare blir priset högre.

Hur gör jag för att spara på batteriet?

Lagom är bra, undvik att ha batteriet helt tomt eller helt fullt regelbundet. Upp till 80% är bra att hålla sig till. Snabbladda endast vid behov, batteriet mår bäst utav långsam normalladdning.

Kan jag ladda två elbilar samtidigt hemma?

Ja det finns laddboxar med dubbla uttag. Vi har bl.a. Charge Amps Aura & Garo med två uttag. Du kan även installera 2 st Easee om du behöver ladda två elbilar samtidigt.

Jag bor i en bostadsrättsförening som inte har laddstolpar, hur laddar jag?

Ett tips är att ta upp din önskan hos din BRF för att sätta igång med att installera laddstolpar så fort som möjligt. En god investering för framtiden och som BRF kan man dessutom söka bidrag hos Naturvårdsverket för att installera laddstolpar.

  • Ladda på jobbet.
  • Ladda på publika laddstationer.

Hur planerar jag min långresa med elbil på bästa sätt?

  • Planera din resa och dina laddstopp. Passa på att äta eller sträck på benen under tiden bilen laddar.
  • Maximera räckvidden - håll en jämn körhastighet och "mjuk" körning.
  • Ha en laddkabel i reserv i bilen - en laddkabel med Typ 2-kontakt för normalladdning via laddstolpe/laddbox som är anpassad till din bil.

Utbudet av laddstolpar och snabbladdningsstationer ökar hela tiden. Tänk på fördelarna med att köra elbil, det är både hållbart & roligt!


Behöver du rådgivning kring val av laddbox eller har du några andra frågor som rör elbilar och laddning? Varmt välkommen att kontakta oss eller läs mer på vår hemsida.