Tips för dig som ska resa med elbil

Tips för dig som ska resa med elbil

Sommaren och semestern är runt hörnet och många nya elbilsägare ska ut på sin första resa med elbil. För att göra resan med elbil så smidig som möjligt har vi samlat några smarta tips för en lyckad semester med elbil.

Planera din resa och dina laddstopp

Att planera din resa kan vara en självklarhet oavsett du kör fossilbil eller elbil. Ska du ut på din första resa med elbil krävs det lite planering, mer än att bara ha koll på räckvidden. Gör resan till en avkopplande upplevelse genom att kombinera laddning med matstopp och vilopauser. Det finns olika appar för dig som vill hitta laddstationer längs vägen, bl.a. Chargemap, ChargeFinder och Plugshare och dessa appar är helt kostnadsfria. I de flesta appar kan du även se vilka laddstationer som erbjuder gratis laddning, exempelvis ChargeFinder.

Maximera räckvidden – kör smart

En jämn körhastighet och mjukare körning ökar bilens räckvidd. Det kan vara en bra idé att spara på batteriet när du är ute på långresa med elbil. Oväntade trafikstopp eller trasiga laddstationer kan tvinga dig att ta omvägar och planerade laddstopp kan gå upp i rök. Snabba accelerationsfaser kan vara fascinerande men tänk på att höga genomsnittshastigheter, över 100 km/h, ökar förbrukningen ordentligt. Se även till att kontrollera bilens däcktryck innan ni åker iväg på resa med elbil. Har du ett korrekt däcktryck sparar du på energiförbrukningen och förlänger även däckens livslängd.

Tänk på hur du parkerar

Parkera aldrig på en laddplats om du inte behöver ladda din elbil, plugga alltid in i bilen om du tänkt ladda. 

Ett annat tips för att spara in på bilens energiförbrukning - ha koll på temperaturen utomhus och hur du parkerar. Försök hitta en parkeringsplats där det är svalt och skugga. På så vis slipper du använda för mycket ström till att driva bilens luftkonditionering och undvika att aktivera bilens automatiska kylsystem. 

Ha en laddkabel i reserv i bilen

Ska du bo över på hotell eller en camping? Kolla upp innan ni bokar om det finns möjlighet att ladda på plats. Finns det möjlighet för laddning via laddstolpar eller via hushållsuttag? Ska du stanna lite längre på ett ställe, t.ex. i sommarstugan, och inte behöver ladda så snabbt med så hög effekt, kan det vara bra att ha med sig en laddkabel för vanligt hushållsuttag (Schuko). 

Tänk även på att ha en laddkabel med Typ 2-kontakt för normalladdning och som är anpassad till din bil. 

Lär dig olika typer av laddstationer och laddstolpar

Nuförtiden finns det en gäng olika typer av laddare utmed vägarna. Undvik en obehaglig överraskning genom att dubbelkolla så att just din bil passar till den typ av laddare du planerat att stanna vid. Vilken sorts laddare som finns på varje laddstation syns i apparna. Tänk på att din elbils inbyggda laddare sätter gränsen för hur snabbt laddningen kan gå.  

Se fördelarna med att resa med elbil och njut av semestern!

Att köra elbil är både hållbart och roligt. Tänk på fördelarna med att köra en elbil, inte bara för miljön, utan även för er som reser. Utnyttja laddstoppen till att ta en välbehövlig paus från körandet och gör det till en naturlig del av resan. Viktigast av allt - koppla av och njut av semestern!

Vi på Laddstoppet har det du behöver för en lyckad resa med elbil!