Så fungerar skatteavdraget Grön Teknik

Så fungerar skatteavdraget Grön Teknik

Om du någon gång funderat på att installera en laddbox hemma har du säkert hört talas om Grön Teknik. Med nya skatteavdrag för installation av miljövänliga lösningar såsom solceller och laddboxar är det nu enkelt för dig som privatperson att göra en positiv skillnad för miljön och samtidigt få ekonomiska fördelar. Hur fungerar då skatteavdraget för Grön Teknik och fortsätter det att gälla 2023? Vi har samlat all information du behöver om Grön Teknik.


Vad innebär Grön Teknik?

Den 1 januari 2021 trädde skatteavdraget för installation av grön teknik i kraft. Regeringen införde skatteavdraget med ambitionen att öka omställningstakten till ett mer fossilfritt Sverige. Det är en skattereduktion för privatpersoner för installation av grön teknik som omfattar;

  • Solcellssytem.
  • System för lagring av egenproducerad elenergi, exempelvis batteri.
  • Laddningspunkt till elfordon, dvs laddbox.


Hur fungerar skatteavdraget Grön Teknik?

Skattereduktionen innebär att en privatperson som köper installation av grön teknik endast behöver betala en del av kostnaden till utföraren. Företaget begär sedan utbetalning från Skatteverket, vilket innebär att du som privatperson inte behöver ligga ute med pengar och vänta på ett bidrag i efterskott. Avdraget fungerar som på ett liknande sätt som med ROT- och RUT-avdrag. 

Skattereduktionen för installation av grön teknik ges med: 

  • 15 %* av de debiterade arbets- och materialkostnaderna för installation av solceller.
  • 50% av arbets- och materialkostnaderna för installation av system för lagring av egenproducerad elenergi samt laddningspunkt till elfordon.

Skattereduktionen får sammanlagt uppgå till högst 50 000 kr per person och år. 

*Från och med den 1 januari 2023 höjs avdraget på fakturan från 15 till 20 procent om du har tillräckligt mycket skatt att räkna av reduktionen mot. Du kan läsa mer om höjningen här.


Fortsätter skatteavdraget för Grön Teknik gälla även 2023?

I november 2022 meddelade regeringen plötsligt att klimatbonusen som gav upp till 70 000 kr vid köp av elbil skulle avsksaffas. Detta har såklart skapat oro hos många som funderar på att installera laddbox eller solceller att skatteavdraget för grön teknik kommer att avskaffas. Kommer då skatteavdraget för Grön teknik gälla även 2023? Ja skatteavdraget för grön teknik fortsätter att gälla även under 2023. 


Så fungerar det när du beställer laddbox med installation hos Laddstoppet

Att installera laddbox hemma är ett bra sätt att ladda din elbil på ett bekvämt och säkert sätt. När du beställer din laddbox med installation hos oss ser vi till att du får 50% i avdrag genom Skatteverkets Grön Teknik. Väljer du installation med Grönt avdrag får du 50% i avdrag från Skatteverket på installation, laddbox, laddkabel och tillbehör till laddboxen. Det här fungerar som ett ROT-avdrag, det är alltså vi som ansöker hos Skatteverket och det du betalar är det som du ser i kassan (förutsatt att din installation är en standardinstallation). Läs mer om vad som ingår i standardinstallation här. Vi arbetar med professionella installatörer runt om i landet och du som kund har alltid en nära personlig kontakt med oss genom hela projektets gång. 


Laddstoppet har över 1000 omdömen via Trustpilot 

Vår allra högsta prioritet är att du som kund känner dig nöjd med ditt köp och din upplevelse hos oss. Trustpilot är en gratis och öppen omdömesplattform och där kan du ta del av vad andra tycker om oss! Vi är väldigt stolta och glada över alla våra 1000 omdömen vi fått in via Trustpilot, det hjälper oss att bli bättre! Du kan läsa alla våra omdömen här

Har du några frågor kring våra produkter, installation av laddbox eller behöver du rådgivning kring val av laddbox? Kontakta oss så hjälper vi dig!