INSTALLATION AV LADDBOX


Vi hjälper dig hela vägen från beställning till installation av laddbox & ser även till att du får 50% i avdrag genom Skatteverkets Grön Teknik.


Så går det till att köpa laddbox med installation från Laddstoppet


1. Lägg din beställning


När du valt laddbox med installation och eventuella tillbehör (Tips! Du får 50% i skatteavdrag även på laddkabel vid beställningen) går du vidare till kassan och väljer betalsätt och lägger din beställning. Behöver du personlig rådgivning så är du varmt välkommen att kontakta oss på telefon, chatt eller mail.


2. Vi tar in information inför din installation


När du lagt din beställning får du per automatik ett mail med en länk till ett digitalt formulär där vi ställer några enkla frågor så som storlek på huvudsäkring till fastigheten mm.


3. Vi bokar installation


Efter att formuläret kommit in till oss går det vidare till installatören som tittar över jobbet och kontaktar dig för att boka tid för installation. När installationstid är bokad skickar vi ut din laddbox med tillbehör till din leveransadress. Vi ser givetvis till att du får produkterna i god tid innan installationsdatumet.


4. Vi genomför installation


Det är viktigt att du är på plats när installatören kommer hem till dig för att kunna utföra installationen. Elektrikern kontrollerar elcentralen och övriga komponenter så att allt överensstämmer med den beställning som du har gjort. Om något avviker som inte ingår i en standardinstallation, eller vad som tidigare överenskommit, stämmer installatören av med dig om du accepterar eventuella kostnader som tillkommer.


5. Laddboxen är redo att användas


När installation är slutförd säkerhetstestas och driftsätts laddboxen av installatören. Installatören går igenom installation med dig och nu är laddboxen redo att användas!


6. Avdrag och slutfaktura


När installation är genomförd och slutförd tar vi hand om avdragsprocessen hos Skatteverket. Eventuella tillägg täcks av skatteavdraget på 50% och kommer då på en slutfaktura. Detta ingår i vår standardinstallation


  • Installation av laddbox och anslutning till elcentral av våra utvalda installatörer
  • Upp till 10 meters kabeldragning ovan mark mellan elcentral och laddboxens placering
  • En håltagning ingår i följande material: Trä, gips, lättbetong eller tegel
  • 10 meter trefas kabel (5x2.5mm2) även om boxen endast hanterar 1-fas
  • Montering av laddbox på vägg
  • Driftsättning och test av laddboxen så att allt fungerar som det ska.
  • Installationen förutsätter stark Wifi signal både vid laddboxens plats samt i elcentralen


Installationer i hela Sverige


Vi arbetar med installatörer i hela Sverige för att du som kund ska få en snabb och trygg installation. Normalt installerar vi ca 2-4 veckor efter vi har fått in kompletterande uppgifter om din installation. Längre väntetid kan förekomma i semestertider.


Är du elektriker och vill bli vår samarbetspartner? Kontakta oss gärna på: [email protected]INNAN INSTALLATÖREN KOMMER

Det är viktigt att du är på plats när installatören kommer hem till dig för att kunna utföra installationen.


Elektrikern kontrollerar elcentralen och övriga komponenter så att allt överensstämmer med den beställning som du har gjort. Om något avviker som inte ingår i en standardinstallation, eller vad som tidigare överenskommit, stämmer installatören av med dig om du accepterar eventuella kostnader som tillkommer.ÖVRIGA ELARBETEN

Det är vanligt att personer som installerar en laddbox hemma även utnyttjar möjligheten att få utfört andra elektriska arbeten samtidigt, eftersom en elektriker ändå är på plats. Om du har andra elektriska jobb som du behöver hjälp med, kan du ange det när du lägger din beställning av laddboxen. Då kan installatören få informationen i förväg och möjligen kunna hjälpa dig med dina andra elektriska behov samtidigt som laddboxen installeras. Detta kan spara både tid och pengar, eftersom du kan undvika att anlita en annan elektriker vid ett senare tillfälle. 


GRÖNT AVDRAG FRÅN SKATTEVERKET 2023

Väljer du installation med Grönt avdrag får du 50% i avdrag från Skatteverket på installation, laddbox och laddkabel till boxen. Det här fungerar som ett ROT-avdrag, det är alltså vi som ansöker hos Skatteverket och det du betalar är det som du ser i kassan (förutsatt att din installation är en standardinstallation*).


Du kan läsa mer om Grönt avdrag här


OBS!

Fastighetsägaren måste vara beställaren och den som betalar för installationen. Skatteverket kan komma att begära ut styrkande underlag för att avdraget ska godkännas


VANLIGA FRÅGOR OM INSTALLATION AV LADDBOX HEMMA

Vad kostar det att installera laddbox hemma?

Priset för installation av laddbox hemma varierar beroende på vilken laddbox man väljer och vilka tillbehör som läggs till. Om det är något extra som tillkommer för just din installation blir du givetvis kontaktad innan laddboxen skickas eller installationstid bokas in. På så sätt vet du alltid vad din installation kostar innan vi påbörjar arbetet.


Hur lång tid tar installationen?

Tiden det tar att installera en laddbox hemma varierar, men en ungefärlig tid för standardinstallation brukar vara ett par timmar.


Hur lång är väntetiden på installation?

Vi har normalt en väntetid på 2-4 veckor på installation.


Hur vet man vilken huvudsäkring man har?

För att ta reda på vilken huvudsäkring du har kan du gå till väga på två sätt. Det enklaste sättet är att kolla på baksidan av senaste fakturan som du fått av ditt elbolag. Under ”Elnät” står säkringens storlek angiven. Du kan även ta en titt på din elcentral och identifiera vilken säkringsstorlek du har:

 Grå = 16A

Blå = 20A

Gul = 25A

Svart = 35A


Behöver man säkra upp i elcentralen?

Väljer du laddbox med lastbalansering kan det räcka med 16A på huvudsäkringen. Annars rekommenderar vi att säkra upp i elcentralen. 


Vilken effekt är installationen på?

Vi utför standardinstallationer med en laddeffekt på 11 kW, vilket innebär att kabeln mellan elcentralen och laddboxen är dimensionerad för 11 kW och säkringen matchar samma effekt.

För de som har en lite större huvudsäkring kan det vara en bra idé att uppgradera installationen till en 22 kW laddeffekt. Detta kräver en uppgradering av kabeln mellan laddboxen och elcentralen så att den klarar av högre effekt, och en anpassning av säkringen till laddboxen så att den matchar huvudsäkringen. Att uppgradera till 22 kW kan vara fördelaktigt för de som har elbilar med större batterier och som vill ladda snabbare hemma. Vi kan hjälpa till att utvärdera vilken laddeffekt som passar bäst för dina behov och se till att installationen görs på ett säkert och professionellt sätt.


Behöver man vara på plats under installationen?

Vi på Laddstoppet vill att du som kund är på plats vid installationstillfället för att informeras av installatör, svara på eventuella frågor samt möjliggöra uppkoppling av laddboxen mot ditt WiFi.


Var installeras laddboxen?

När du väljer att installera en laddbox hemma hos dig, så kommer den att placeras på den plats som du bestämmer förutsatt att det finns möjlighet att göra det. Installatörerna kommer att hjälpa dig att hitta den bästa platsen för laddboxen så att det blir enkelt att ladda bilen och dra kablar till laddboxen. De kommer att utvärdera förutsättningarna för installationen och ta hänsyn till faktorer som till exempel tillgång till ström, avstånd till bilen och eventuella hinder. Genom att välja den bästa platsen för laddboxen kan du optimera din laddningsprocess och få en smidigare upplevelse av att ladda din bil hemma.


Vem får installera en laddbox?

För att installera en laddbox behöver du anlita en auktoriserad elektriker från ett registrerat elinstallationsföretag. Det är viktigt att du väljer ett företag som har behörighet och kompetens att utföra installationen på ett säkert sätt. Du kan själv kontrollera vilka företag som har behörighet genom att besöka Elsäkerhetsverkets hemsida.

Observera också att skatteavdraget för installation av laddbox endast gäller om samma företag som säljer laddboxen också står för installationen. Det betyder att om du vill utnyttja skatteavdraget, måste du köpa laddboxen från ett företag som även kan utföra installationen. Du kan inte köpa laddboxen separat och sedan anlita en annan elektriker för att utföra installationen om du vill använda skatteavdraget. Detta är viktigt att ha i åtanke när du planerar din laddboxinstallation.


PRISLISTA FÖR TILLÄGG AV INSTALLATION AV LADDBOX

TilläggPrisPris efter avdrag
Höjning av huvudsäkring 20A
2 130
1 065
Höjning av huvudsäkring 25A
2 330
1 165
Höjning av huvudsäkring 35A
2 520
1 260
Uppgradering - 22 kW-installation Kabel
1 160
580
Uppgradering - 20A säkring för box 13,8 kW
380
190
Uppgradering - 25A säkring för box 17,3 kW
480
240
Uppgradering - 32A säkring för box 22 kW
680340
Kabel meter 5G2,5
380190
Kabel meter 5G6
440220
Kabel meter 5G2,5+2X1 VIT (kommunikationskabel)
480240
CAT6 per meter
17085
Kabelskydd per meter
340170
Kapsling inomhus 4-moduler
1 750
875
Kapsling inomhus 6-moduler
1 840
920
Kapsling inomhus 8-moduler
1 940
970
Kapsling inomhus 10-moduler
2 040
1 020
Kapsling utomhus 4-moduler
1 940
970
Kapsling utomhus 6-moduler
2 130
1 065
Kapsling utomhus 8-moduler
2 230
1 115
Kapsling utomhus 10-moduler
2 330
1 165
Håltagning gips, trä eller plåt
580
290
Håltagning betong (max 25 cm)
680
340
Håltagning betong (max 50 cm)
770385
Markförläggning kabel i befintligt rör
5025
Installation av Enegic
00
Installation av Equalizer
00
Installation av annan lastbalanserare
00
Milersättning
9045
Jordfelsbrytare typ A
1 840
920
PSA 3x16A monteras istället för combo extra kapsling + JFB typA, vid platsbrist.
2 040
1 020
PSA 3x20A monteras istället för combo extra kapsling + JFB typA, vid platsbrist.
2 130
1 065
PSA 3x25A monteras istället för combo extra kapsling + JFB typA, vid platsbrist.
2 230
1 115
PSA 3x32A monteras istället för combo extra kapsling + JFB typA, vid platsbrist.
2 520
1 260
Montage dubbelinstallation (Endast montage och inkoppling, ej extra säkring eller kabel)
00
Extra-arbete (t.ex. Ombyggnad elcentral för att få en säker anläggning, avtalas med kund innan arbete utförs)
1 360
680
Bomkörning
2 5001 250
Installtation vägguttag till Enegic (Ska skickas till kund om extraarbete om detta behövs)
1 750875
Installtation vägguttag till wifi repeater (1 m från elcentral alt. i kombination med existerande vägguttag)
1 750875
Montage ytligare en box vid annat tillfälle, samma matning + säkring som box ett. (ej material, material enligt lista)
4 8602 430
Express inom 5 arbetsdagar vid order lagd innan 07:00 samma dag. Gäller Sthlm)
4 8602 430


FÖRETAG OCH BRF

Om du representerar ett företag eller en bostadsrättsförening så har även ni möjlighet att söka bidrag och få 50% avdrag på kostnaden för installation och material. Maxbeloppet för bidrag är 15 000 kr per laddningspunkt.


För att få detta avdrag så ansöker ni själva hos: www.naturvardsverket.se