Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Elbilar blir alltmer populära i takt med att fler och fler människor strävar efter att minska sin klimatpåverkan. Men det finns fortfarande en oro som många har kring elbilar, och det är hur lång tid det tar att ladda dem. Låt oss ta en titt på vad som faktiskt påverkar laddningstiden och hur du kan optimera din elbilsladdning.

Faktorer som påverkar laddningstiden

Det finns inget konkret svar på hur lång tid det tar att ladda en elbil, den faktiska laddningstiden för en elbil beror på flera faktorer. Den första är batteristorleken – ju större batteri, desto längre tid tar det att ladda. Laddningstiden påverkas också av laddkapaciteten dvs. hur mycket ström som kan tillföras bilen per timme samt vilken laddlösning du har tillgång till. 

Så lång tid tar det att ladda en elbil

För att räkna ut hur lång tid det tar att ladda en elbil i timmar, från tomt batteri till fullt, delar man batterikapaciteten i kilowattimmar (kWh) med laddkraften i kilowatt (kW). Om du laddar din elbil hemma från ett vanligt vägguttag kan det ta flera timmar att ladda en bil med ett batteri på 60 kilowattimmar (kWh). Om du däremot använder en snabbladdningsstation, som ger en betydligt högre laddeffekt, kan du ladda din bil på bara 30-45 minuter. 

Att ladda sin elbil från ett vanligt vägguttag rekommenderas inte i längden, utan bör endast ses som en tillfällig laddlösning enligt Elsäkerhetsverkets rekommendationer. Vid laddning från ett vägguttag kan du maximalt få ut en laddeffekt på 2,3kW, vilket ger ca 1,25 mils laddning/timma. Vill du ladda din elbil både säkrare och snabbare hemma rekommenderas att installera en laddbox. Med en laddbox hemma kan du öka amperestyrkan och därmed laddeffekten, vilket gör att du kommer kunna ladda din elbil betydligt snabbare. Vid laddning från en laddbox med säkring på 16A kan du få ut en laddeffekt på 11kW, vilket ger ca 6 mils laddning/timma. Denna siffran varierar givetvis beroende på vilken elbil du laddar och dess inbyggda laddkapacitet. 

Laddtabell

Se vår laddtabell nedan med räkneexmepel på ett urval av elbilar. Laddtiden är beräknad från 0-100% vid normalladdning (AC) och från 10-80% vid snabbladdning (DC).

Modell
Batterikapacitet (kWh)
Vägguttag 1-fas 10A, 2,3kW
Laddbox 1-fas 16A, 3,7kW
Laddbox 3-fas 16A, 11kW
Snabbladdning CCS (150 kW DC) 10%-80%
Volkswagen ID.4
77
39 tim 30 min
24 tim 30 min
8 tim 15 min
31 min
Kia EV6
74
38 tim
23 tim 45 min
8 tim
22 min
Tesla Model 3
75
38 tim 30 min
24 tim
8 tim 15 min
33 min
Polestar 2
78
40 tim
25 tim
8 tim 30 min
33 min
Volvo XC40 Recharge
78
40 tim
25 tim
8 tim 30 min
33 min
BMW iX3
74
38 tim
23 tim 45 min
8 tim
22 min


*Beräkningarna är ej exakta eftersom det finns olika faktorer som kan påverka laddtiden, exempelvis utomhustemperatur. 

Enligt laddtabellen ovan tar det i snitt cirka 8 timmar att ladda din elbil med laddbox hemma, men vanligtvis kommer man inte in med ett helt tomt batteri och då kommer det inte heller att ta lika lång tid att ladda fullt. Precis som med smartphones och datorer använder elbilar litiumjonbatterier som bryts ner snabbare när de töms helt och sedan laddas fullt. Ett bilbatteri mår därför som allra bäst när det är laddat mellan 20 och 80 procent. 

Vilka övriga faktorer kan påverka laddningstiden?

Kyla

Laddningstiden för elbilar kan påverkas negativt av kyla, eftersom batteriet presterar sämre vid låga temperaturer, vilket gör att det tar längre tid att ladda batteriet fullt. Att ladda elbil på vintern kan därför ta något längre tid än vid optimala väderförhållanden. För att minska effekten av kylan på laddningstiden kan man försöka hålla bilen bilen varm och ladda på platser där det finns skydd mot kyla. 

Batterinivån

Laddningstiden kan påverkas av batterinivån eftersom det tar längre tid att ladda ett batteri som är nästan fullt jämfört med ett batteri som är nästan tomt. Det beror på att laddningsprocessen saktar ner när batteriet är nästan fullt för att skydda batteriet. Så laddar du din bil upp till 80 procent kan du räkna med att det kan ta lika lång tid att ladda från 80-100 procent som den första laddningen. 

Övrig elförbrukning i hushållet

Har du hög elförbrukning i andra apparater i hemmet som t ex. tvättmaskin, torktumlare och ugn kan detta påverka laddningstiden för din elbil så den tillgängliga effekten som kan överföras till laddboxen minskar. För att lösa detta kan man använda en teknik för lastbalansering, vilket innebär att den kommer övervaka elförbrukningen i hushållet och fördelar överskottet till laddboxen när du laddar din elbil. Detta gör att laddhastigheten sänks under vissa perioder för att undvika överbelastning.

Optimera laddningstiden för din elbil

I slutändan beror laddningstiden för din elbil på flera faktorer, men det finns sätt att optimera laddningstiden. 

  • Välj en bil med en större batterikapacitet för att öka räckvidden och minska antalet laddningar.
  • Planera dina laddstopp på förhand för att undvika onödiga förseningar under resan.
  • Installera en laddbox hemma för att kunna ladda bilen över natten och anpassa laddningen till tider när elpriserna är lägre.
  • Använd teknik för lastbalansering för att undvika överbelastning av ditt elsystem och optimera laddtiden.

Planera din resa 

Om du planerar att göra en längre resa med din elbil kan det vara en god idé att planera dina laddningsstopp på förhand. Att hitta en laddningsstation kan vara enkelt, eftersom det finns flera olika appar och webbplatser som hjälper dig att hitta laddningsstationer nära din plats. Men det kan vara svårt att veta hur länge du måste ladda för att fortsätta din resa. Det är därför det är viktigt att du känner till batteristorleken och laddkapaciteten på din elbil eller hybrid. Med rätt kunskap och planering kan du känna dig trygg i vetskapen om att din elbil alltid är redo för dagens äventyr. 

Ladda upp med Laddstoppet

Kära läsare, du har gjort det! Du har tagit dig igenom hela vårt blogginlägg om hur lång tid det tar att ladda en elbil, och för det vill vi ge dig en belöning. Vi har en exklusiv rabattkod till dig som ger dig 10% rabatt på alla laddkablar för laddstolpe/laddbox. Tack för att du läste och för att du är med på vår elbilsrevolution!