Så maximerar du elbilens räckvidd på vintern

Så maximerar du elbilens räckvidd på vintern

Snart är vintern och kylan här och det innebär också att effektiviteten i bilarna sjunker. Förutom att köra försiktigt på hala vägbanor ur ett säkerhetsanseende hjälper det även dig att maximera din elbils räckvidd. Här kommer våra fem bästa tips på hur du kan maximera räckvidden under vintertid. 

Hur räknas räckvidden på en elbil?

För att kunna jämföra olika elbilars räckvidd görs ett så kallat WLTP-test av biltillverkare. WLTP står för Worldwide Harmonised Light Vehicle och är en EU-standard för hur man mäter bränsleförbrukningen hos en bil, samt räckvidden. Testet genomförs i laberatoriemiljö, där man simulerar en rullande väg under bilen genom en chassidynamometer. 

Man bör ha i åtanke att WLTP-testet inte utlovar en exakt räckvidd. Faktorer som kan påverka bilens räckvidd är bland annat; hastighet, temperatur och andra väderförhållanden. Räckvidden kan även skilja sig åt beroende på förarens körstil, en lugn förare med en mjuk körstil kommer längre än en förare som kör fort och hetsigt. 

Fem tips för att maximera räckvidden på vintern

1. Värm upp bilen innan avfärd och parkera om möjligt i varmgarage. Elbilsbatterier är som effektivast när de jobbar i rumstemperatur. Slår du på värmaren under tiden bilen laddas använder du energin från elnätet och bilen inte behöver ta energi från batteriet för att värma upp kupén. Ur ett energisparande perspektiv är dessutom parkering i varmgarage att föredra framför parkering utomhus. 

2. Sätt på bilens ECO-läge för att maximera räckvidden. I vissa bilmodeller aktiveras Eco-klimat i kupén för att minska energiförbrukning. Så behåll jackan på och sätt hellre på sätes- och rattvärme som förbrukar mindre energi. 

3. Håll en jämn körhastighet, undvik kraftiga accelerationer och hårda inbromsningar. Du spar energi vid en mjukare körning när det är is och snö ute på vägbanan. Att anpassa körstil och hastighet efter väglag är såklart även klokt ur ett säkerhetshänseende. 

4. Kontrollera däcktrycket och fyll på med luft till du uppnått rätt tryck. Vid kallare temperaturer ute blir även luften i däcken kallare och då sjunker trycket i dem, vilket i sin tur ökar rullmotståndet.

5. Kör på plogade vägar och skrapa bort is och snö från bilen. En elbil täckt av snö och is blir tyngre och minskar räckvidden. Att köra bilen på en snötäckt väg ökar motståndet och därmed förbrukningen. 

Vi vill notera att varje elbils räckvidd är unik och är beroende av förarens körmönster och körstil.