Fri frakt vid 499:- / Snabb leverans / Fri retur

Vi hjälper dig med frågorna kring laddning 

Vi har samlat information om namn, ord och uttryck som förekommer när man läser om elbilsladdning. 

Det finns olika laddkablar och i början kan det kan verka svårt att välja rätt, men en bra jämförelse är laddkabeln till telefoner. USB kontakten är alltid lik för alla telefonmodeller. Men den andra delen är anpassat efter olika modeller, exempelvis iPhone, eller Samsung.

På samma sätt är det med laddkablar till elbilar. I laddstolpen pluggar du i en Typ 2 kontakt, som skulle motsvara USB kontakten, och i den andra änden finns kontakten som är anpassad efter din bil, Typ 1 eller Typ 2. Det finns såklart fler sätt att ladda bilen på än på publika laddstolpar. Totalt sett så finns det tre olika tekniker för laddning av bilar.

Mode 2

Kablar som används för att ladda hemma kallas för Mode 2. Dessa används för att ladda från en stickkontakt (schuko) eller industriuttag (CEE).  Kabeln innehåller en jordfelsbrytare och annan elektronik som ofta placeras i en liten låda på kabeln eller inbyggt i handtaget. 

Denna kabel är en portabel lösning som kan pluggas i nästan vilket vanligt stickuttag som helst, den är inte tänkt att ersätta en laddstation, men är bra som extra säkerhet om man inte har tillgång till en laddstation eller laddstolpe på semesterresan där man kan övernatta och ladda i stickuttaget.

En kabel med justerbar laddström (ampere) (6A/10A/16A). kan vara praktiskt då du kan begränsa effekten och hindra att en säkring går samt undvika brandfara vid överbelastning. Laddkablar Mode 2 har en Typ 1, eller Typ 2 kontakt i den del som ansluts till bilen och en stickkontakt i andra änden.

Mode 3

Publika laddstolpar kallas för Mode 3, alltså om du laddar utanför hemmet. En publik laddstolpe klarar normalt upp till 22 kW. Laddkablar Mode 3 har en Typ 2 kontakt i änden som ska vara i laddstolpen och kontakten som ska vara i bilen kan vara Typ 1eller Typ 2 beroende på vilken bil som den ska användas till.

Effekten eller laddhastigheten bestäms av hur många ampere kabeln kan använda samt hur många faser som finns i kabeln.32A kabeln stödjer den högsta laddeffekten, men även om bilen ”bara” kan hantera 16A fungerar denna kabeln även till 16A bilen och det finns ingen risk för att bilen tar skada. Däremot får du inte full effekt om du använder en 16A kabel till en bil som klarar 32A och bilen tar längre tid på sig att laddas upp.

Mode 4 - Snabbladdning

Snabbladdning kallas för Mode 4 och laddkabeln är fast monterad på laddstationen. 

Snabbladdning har en högre effekt och bilen laddas upp snabbare. Anledningen till att det går snabbare att ladda är att snabbladdaren laddar bilen med likström, så bilens inbyggda laddare hoppas över och laddningen sker direkt till batteriet.

Ordlista

Ampere

Är ett mått för hur snabbt elen färdas genom kabeln. I ett vanligt uttag laddar man på 1 fas med 10 Ampere.

kW - kilowatt

Är ett mått på laddeffekt och laddhastighet. Ju högre siffra desto snabbare kan bilen laddas. En publik laddstolpe har som mest en laddeffekt på 22kW.

kWh - kilowattimmar

Är ett mått på laddning och batteristorlek. Ju högre siffra desto större batterier har bilen. Som ett exempel har Kia Niro EV ett batteri som har storleken 64 kWh.