Välj rätt laddkabel till din elbil

Välj rätt laddkabel till din elbil

Vilken laddkabel passar till min elbil? 

Allt fler väljer idag att köpa elbil och det är mycket nytt man ska lära sig. Kanske är just du nybliven elbilsägare och insett att det är både bekvämt och smidigt att installera en laddbox hemma för bästa laddningsmöjlighet. Då kommer vi till nästa steg och ett stort frågetecken för många, vilken laddkabel ska jag välja och vilken passar till just min bil? Här nedan ger vi dig tips på vad du ska tänka på vid val av laddkabel. 

Olika typer av uttag

Det första du behöver ta reda på när du ska välja laddkabel till din elbil är vilken typ av ladduttag din bil har. De flesta bilar har Typ 2, men det finns även de bilar med Typ 1. De asiatiska biltillverkarna använde tidigt Typ 1-kontakten för elbilar. Typ 2-kontakten är en EU-standard för normalladdning (AC-laddning). Det innebär att de flesta nya elbilarna som tillverkas idag i stor utsträckning levereras med Typ 2-kontakt. Glöm inte kontrollera anslutningen till din elbil om du är osäker, se bild nedan på de olika ladduttagen. 

Effekt

Val av laddkabel utifrån effekt beror främst på hur stor kapacitet bilens ombordladdare har, du kan alltid välja en laddkabel med högre effekt, men det kommer inte gå fortare att ladda än den kapacitet som bilens ombordladdare kan ta emot. Vill du ha en laddkabel som ger dig snabbast möjliga laddning men samtidigt tar hänsyn till kW-uteffekten i din laddbox är det viktigt att känna till både kapaciteten hos bilens ombordladdare och laddboxens kapacitet. Under vår sida Bilmodell kan du navigera dig vidare och hitta rätt produkt till just din elbil eller hybrid. 

Vad betyder 1-fas och 3-fas?

Strömmen som levereras i elnätet består av tre separata strömledare. Om du laddar med 1-fas utnyttjar du endast en av dessa tre strömledare, vilket innebär att det tar längre tid att ladda bilens batteri än om du utnyttjar alla tre faser. Om du laddar med 3-fas utnyttjar du alla tre strömledare och det gör att du kan ladda bilens batteri snabbare, (detta förutsätter att bilen har stöd för laddning med 3-fas). Hur vet jag om min bil kan ladda via 3-fas? Vanligtvis laddas en hybrid via 1-fas och en elbil via 3-fas, det finns även bilar som laddas via 2-fas, exempelvis flera utav Mercedes hybridbilar. Ta reda på om din bil laddas via 1-fas eller 3-fas eller hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Längd av kabel

Hur långt är det mellan laddboxen och där bilen står parkerad? Ta fram tumstocken och mät avståndet! Längden på kabeln påverkar inte funktionen på så sätt att laddningen går varken snabbare eller långsammare. Hos oss på Laddstoppet kan du på de flesta utav laddkablarna välja mellan 5, 7,5 eller 10 meter. 

På denna sida hittar du alla våra laddkablar för laddstolpe/laddbox.