Välj rätt laddkabel till din elbil

Välj rätt laddkabel till din elbil

Vilken laddkabel passar till min elbil? 

Allt fler väljer idag väljer att köpa elbil och det är mycket nytt man ska lära sig! Kanske är just du nybliven elbilsägare och insett att det är både bekvämt och smidigt att installera en laddbox hemma för bästa laddningsmöjlighet. Då kommer vi till nästa steg och ett stort frågetecken för många, vilken laddkabel ska jag välja och vilken passar till just min bil? Här nedan ger vi dig tips på vad du ska tänka på vid val av laddkabel. 

Olika typer av uttag

Det första du behöver ta reda på när du ska välja laddkabel till din elbil är vilken typ av ladduttag din bil har. De flesta bilar har Typ 2, men det finns även de bilar med Typ 1. De asiatiska biltillverkarna använde tidigt Typ 1-kontakten för elbilar. Typ 2-kontakten är en EU-standard för normalladdning (AC-laddare). Det innebär att de flesta nya elbilarna som tillverkas idag i stor utsträckning levereras med Typ 2-kontakt. Glöm inte kontrollera anslutningen till din elbil om du är osäker. 

Effekt

Val av kabel utifrån effekt beror främst på hur stor kapacitet bilens ombordladdare har, du kan alltid välja en kabel med högre effekt, men det kommer inte gå fortare att ladda än vad ombordladdaren kan ta emot. Vill du ha en kabel som ger dig snabbast möjliga laddning men samtidigt tar hänsyn till kW-uteffekten i din hemmaladdare är det viktigt att känna till både kapaciteten hos bilens ombordladdare och hemmaladdarens kapacitet. 

Längd av kabel

Hur långt är det mellan laddboxen och där bilen är parkerad? Ta fram tumstocken och mät avståndet! Längden på kabeln påverkar inte funktionen på så sätt att laddningen går varken snabbare eller långsammare. Hos oss på Laddstoppet kan du på de flesta utav kablarna välja mellan 5 m, 7,5 m eller 10 m.

Läs mer om våra laddkablar för laddstolpe/laddbox här.