Vad kostar det att ladda en elbil?

Vad kostar det att ladda en elbil?

Med ökade elpriser är debatten i full gång kring att det skulle vara dyrare att köra elbil än bensin- och dieselbilar. Variationen på elpriset är stor mellan de olika elprisområdena i Sverige. Trots det är det betydligt billigare att köra bil på el än på andra klassiska drivmedel. Vad kostar det då egentligen att ladda en elbil i Sverige? Vi på Laddstoppet ger dig svaret nedan! 

Vad kostar det att ladda en elbil hemma?

Har du installerat en laddbox hemma? Grattis! Att ladda elbil hemma är det mest prisvänliga alternativet om du ska ladda din elbil. Dessutom är det smidigt och bekvämt att kunna ladda bilen direkt efter jobbet och under natten när elen är som billigast. Kostnaden för att ladda elbil hemma styrs främst av två parametrar; priset du betalar för elen och bilens ombordkapacitet.

Priset på elen varierar i de fyra olika elområdena i Sverige. I genomsnitt kostar laddning med laddbox hemma ca 1,5-2,5 kronor per kWh. Har du en bil med en ombordkapacitet på 60 kWh och du laddar den fullt (0-100%) med laddbox hemma skulle priset landa på ca 120 kronor. Priset för att ladda elbil hemma varierar givetvis beroende på vad du har för elavtal och i vilket område i Sverige du bor, samt vad för typ av bil du ska ladda. 

Vad kostar det att ladda elbil på en publik laddstolpe?

Idag finns det strax över 3 000 publika laddstationer i Sverige, vilket motsvarar ca 17 000 laddpunkter. Publika laddstationer är strategiskt placerade på platser där många människor rör sig och kan göra andra ärenden under tiden bilen laddas, t ex: utmed motorvägar, i parkeringshus, vid köpcentrum, intill restauranger och resecentrum. 

Kostnaden för att ladda på en publik laddstolpe varierar kraftigt beroende på vilken typ av laddstation man använder sig utav. Det finns laddstationer som ger olika hög effekt, man brukar kalla dessa typer av laddning för; destinationsladdning och snabbladdning. En destinationsladdare kan ge mellan 2,3-22kW och exakt hur snabbt du kan ladda din bil med denna avgörs av bilens ombordkapacitet. En snabbladdare kan ge mellan 50-150 kW. Däremot är kostar det mer att ladda på en snabbladdare än en destinationsladdare. Att ladda elbil på en snabbladdare kan variera från omkring 3,5-8 kr/kWh. Exakta priser för publik laddning hittar du hos de olika leverantörerna. 

Spara pengar - installera laddbox hemma!

Hos oss på Laddstoppet hittar du ett brett utbud av laddboxar med tillbehör. Vi jobbar med marknadens ledande aktörer och hjälper er hela vägen från beställning till installation av laddbox. Vi ser även till att du får avdrag för Grön teknik i samband med din beställning. Här hittar du alla våra laddboxar vi erbjuder.