Tips vid val av laddbox till elbil

Tips vid val av laddbox till elbil

Är du en nybliven elbilsägare eller funderar på att skaffa elbil och tycker det här med laddboxar är en djungel? Lugn! Vi guidar dig på vägen för att hitta rätt laddbox till din elbil och utefter dina behov nu och i framtiden.

Säkrare och smidigare hemmaladdning med laddbox

I takt med att allt fler väljer att skaffa elbil ökar också behovet av laddstationer i Sverige. Dagens laddnätverk för elbilar är i fortsatt god utveckling men hänger inte riktigt med i samma takt som försäljningen av elbilar. Därmed är det en smart idé att installera en laddbox hemma för en säker och effektiv fordonsladdning.  

Välj en laddbox med rätt effekt för både ditt hem och din elbil

Hur snabbt du kan ladda din elbil beror främst på hur hög laddstyrka din bil kan ta emot, men även hur stor huvudsäkring du har hemma. De flesta elbilar idag klarar en effekt på 11kW. Dagens laddhybrider däremot klarar endast av att ta emot och utnyttja 3,7kW. De flesta hushåll har idag en huvudsäkring på 16A, 20A eller 25A. 

Om valet står mellan en laddbox på 3,7kW, 11kW eller 22kW, är det alltid bilen som avgör hur mycket effekt den kan ta emot. Välj en laddbox med rätt effekt både för din bil och ditt hem. Mest vanligt är att man väljer en laddbox som klarar minst 11kW.

Säkra upp med lastbalansering

Vill du göra din elbilsladdning så effektiv som möjligt och undvika att dina säkringar löser ut p.g.a. överbelastning rekommenderar vi att lägga till lastbalansering när du väljer laddbox. En lastbalanserare eller effektvakt som det också kallas känner av hur mycket energi huset förbrukar i realtid och fördelar överskottet till laddboxen när du laddar din elbil. 

Laddbox med fast kabel eller endast uttag?

Det finns både fördelar och nackdelar med att välja en laddbox med fast kabel respektive lös kabel. Med en fast laddkabel tilll laddboxen slipper du plocka fram laddkabeln varje gång du ska ladda bilen hemma. Däremot kan det vara smidigt att ha en laddkabel i bilen när du är ute och kör och behöver ladda på en publik laddstolpe. Är du orolig för att någon ska ta din laddkabel? Många laddboxar har funktionen där du kan låsa fast laddkabeln så du inte behöver oroa dig för att någon ska ta den. En lös kabel ger en större frihet och ska du byta bil i framtiden som har ett annat typ av uttag eller laddluckan på annat ställe så kan du enkelt bara byta ut laddkabeln. 

Välj en laddbox som funkar både idag och i framtiden

Vill du ha en laddlösning som är framtidssäkrad tipsar vi dig om att välja en laddbox hemma med högre effekt. Utvecklingen av elbilar går mot att fler kan ta emot den högre effekten i framtiden. Även om din bil inte klarar av att ta emot den effekten din laddbox kan ge i dagsläget kanske din nästa elbil kan det? Tänk även på att välja en laddbox som är uppkopplad mot internet så att du kan ta del av alla smarta funktioner som finns, såsom styrning av laddning, se laddstatistik och laddhistorik. Med en uppkopplad laddbox kan du styra laddningen smartare genom att koppla olika appar och tjänster mot laddboxen. 

Hos oss på Laddstoppet hittar du ett stort sortiment av laddboxar! Laddboxar till elbil hittar du här.