Ladda elbilen med solceller

Ladda elbilen med solceller

Solceller på taket och elbil på uppfarten är idag en allt vanligare syn i villaområden. Efterfrågan på solceller och att kunna producera egen el ökar i takt med de stigande elpriserna. Vi har samlat allt du behöver veta om hur laddboxar fungerar tillsammans med solceller och hur du kan nyttja solenergin för att ladda elbilen.

Är det möjligt att ladda min elbil med el från solceller?

Ja du kan ladda din elbil med el från dina solpaneler. Däremot är det några tekniska utmaningar som man behöver ta hänsyn till när man laddar elbilen med el från solpanelerna. 

Ladda elbil med solel - Hur fungerar det? 

När solen skiner mitt på dagen producerar solcellerna elektricitet och som används i realtid utav ditt hushåll och eftersom elbilsladdaren ansluts till fastighetens elnät kommer även denna kunna använda solenergin som produceras av dina solceller. Laddboxen måste även kopplas till solcellesystemets växelriktare som omvandlar den likström som produceras från solpanelerna till växelström och som du i sin tur kan ladda bilen med.

En av de största utmaningarna är att den el som solcellerna producerar inte lagras utan går direkt ut i elnätet. Eftersom vi allt som oftast laddar bilen på natten, när vi är hemma efter jobb, skola och andra aktiviter, kommer du som har solceller och elbil stundtals ladda elbilen med både egenproducerad solel och köpa el från elnätet och övrig tid säljer du din solel till elnätet. 

Investera i en smart laddbox

Det finns flera laddboxar på marknaden som kan samarbeta med solpanelerna på taket, men det finns ett fåtal smarta laddboxar där du kan välja om elbilen enbart ska laddas med solel eller utnyttja den elen som finns tillgänglig fullt ut. 

Wallbox Pulsar Plus & Wallbox Copper är två laddboxar som är specialanpassade för att kunna ladda din elbil med egenproducerad solel. Laddboxarna har har flera smarta funktioner och låter dig välja om du vill ladda din elbil enbart med energi producerad av dina solpaneler eller el från solceller i kombination med den el från elnätet.

Läs mer om Wallbox här

Nu har även Charge Amps lanserat sin senaste funktion ”Green Charging” och med hjälp av den kan du ladda din bil med hjälp av solen. Detta gäller för både Charge Amps Halo och Aura. Med Green Charging har du möjlighet att ladda bilen med både el från elnätet och egenproducerad solel. Du har också möjlighet att byta till helt grön laddning och då ladda elbilen med enbart el från solceller. 

Läs mer om Charge Amps här.

Finns det skatteavdrag för installation av laddboxar och solceller?

Ja ska du installera laddbox och/eller solceller kan du få skattereduktion för grön teknik. Det fungerar på ett liknande sätt som med ROT-avdrag, där du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen. Skattereduktionen för grön teknik är högst 50 000 kr per person och år. Installation av laddbox och batterier ges med 50% och installation av solcellssystem ges med 15% av kostnaden för arbete och material. 

Läs mer om grön teknik här