Kan jag ladda min elbil i ett vanligt vägguttag?

Kan jag ladda min elbil i ett vanligt vägguttag?

Det korta svaret på den frågan är, ja det är fullt möjligt att ladda elbilen via ett vanligt vägguttag, även så kallat Schuko. På platser där det inte finns en laddbox eller annan laddlösning så kan det vara praktiskt att ladda sin elbil via ett vägguttag. Tänk på att vägguttagen i hemmet inte är anpassade för att ladda bilen under en längre tid eftersom det utsätter husets elnät för en hög belastning. Laddning via vägguttag bör därmed endast ses som en tillfällig lösning. 


Tänk på detta när du laddar din elbil via vanligt vägguttag

  • Kontrollera uttaget och elinstallationen i fastigheten för att säkerställa att alla kopplingar och kabelförgreningar i korrekta. Felaktiga kopplingar eller gamla uttag kan orsaka varmgång vid hög belastning, vilket i sin tur i värsta fall kan leda till brand. 
  • Justera effekten efter fastighetens energiförbrukning. Laddkablar som är anpassade för laddning av elbil via vägguttag laddar alltid med 1-fas och laddning ska ske med 10A eller lägre effekt för att inte överbelasta vägguttaget. 
  • Använd inga förlängningskablar mellan uttag och laddkabel, då det finns risk att säkringen inte skyddar på rätt sätt.


Laddkablar för vägguttag utvecklade för en säker laddning

Samtliga av våra laddkablar för vägguttag (Schuko) godkända för elbilsladdning och innehåller jordfelsbrytare som detekterar felströmmar och bryter vid fel på ett pålitligt sätt. Ett överhettningsskydd som håller koll på temperaturen i vägguttaget (Schuko) och kontrollboxen, skulle temperaturen bli för hög avbryts laddningen. Det finns även reglerbar justering av strömstyrka (Ampere) med en knapp på enheten, det kan vara särskilt smart om du laddar bilen samtidigt som övriga hushållsapparater är igång och då behöver ladda bilen på en lägre strömstyrka för att undvika att huvudsäkringar löser ut. 

Du hittar alla våra laddkablar för vägguttag (Schuko) här.


Investera i en laddbox vid regelbunden elbilsladdning

Elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning via vägguttag och som vi nämnde i början av denna text bör laddning via vägguttag endast ses som en tillfällig laddlösning. Ska du ladda din elbil över en längre tid och återkommande gånger på en plats är det alltid värt att investera i en laddbox för en säkrare och snabbare laddning. Vi hjälper dig gärna hitta rätt laddbox för dina behov!