Fem saker du bör tänka på innan du köper elbil

Fem saker du bör tänka på innan du köper elbil

Som förstagångsköpare av elbil är det lätt att göra misstag – vi har listat 5 saker vi tycker du bör tänka på innan du köper elbil.

Laddning hemma eller publikt? 

En förutsättning för att kunna skaffa elbil är ju såklart att du kan ladda den så enkelt och billigt som möjligt. Nästan hälften av landets befolkning bor i lägenhet och har inte möjlighet att installera en laddbox hemma. Om du är en av dem är det smart att kolla upp om det finns tillgång till laddstationer för elbilar i närheten där du bor och jobbar – och om de är tillgängliga så ofta som du behöver det. 

Bor du i en bostadsrättsförening? Kontakta styrelsen och lägg fram ett önskemål om laddstolpar i er bostadsrättsförening.

Var hittar jag laddare? 

För att hitta de leverantörer som erbjuder laddning kan du använda dig av olika appar som lokaliserar de olika laddningsmöjligheterna åt dig, exempelvis ChargeFinder.  

Skillnaden på kW och kWh

Ska du köpa din första elbil eller precis köpt elbil så kan det underlätta för dig att veta lite mer om dessa två termer: kilowattimmar (kWh) och kilowatt (kW). 

Den förstnämnda (kWh) kan man rent metaforiskt säga är elbilens bensintank, dvs. hur mycket el bilens batteri kan lagra. När vi kör bilen mäts förbrukningen i kilowattimmar och det går åt en viss mängd el per mil. Hur mycket el just din bil drar beror på vilken modell du har. kW (kilowatt) anger hur snabbt bilens batteri kan laddas, som exempel så har du laddat med 1 kW i en timme då har bilens batteri ökat med 1 kWh el. Ju fler kW desto snabbare kan du ladda. 

Hur långt kan jag komma på en laddning? 

En miss är att blint räkna på de räckviddsvärden som din bilhandlare uppger enligt den europeiska mätstandarden WLTP. Det är siffror som gäller under optimala förhållanden, och inte i ett svenskt klimat med kyla, snö och slask. Du bör ha med det i din kalkyl när du räknar på hur långt du kan köra med din nya bil. Hur långt din elbil kan gå beror också på hur snabbt du kör. 

Skillnaden på AC- och DC-laddare

AC-laddning är det vi kan ladda med hemma och då laddar du bilen med växelström och en Typ 2-kontakt. DC-laddning kallas även för snabbladdning. Snabbladdarna matar elbilen med likström genom en CCS-kontakt som finns på i princip alla snabbladdares kablar idag.